Album týždna: Aesop Rock - The Impossible Kid

Album týždna: Aesop Rock - The Impossible Kid

Najväčšia choroba súčasného hip-hopu sa volá klišé. Postihla hudbu, texty aj flow. Vyciciava hip-hop ako pásomnica. Vrátane tých najtalentovanejších ľudí. Je preto vzácne, keď vyjde album ako tento. Veď to, že rapper je svojhlavý, by malo byť počuť.

Aesop Rock je MC s najväčšou slovnou zásobou. V prieskume spred dvoch rokov porazil úplne všetkých – medzi prvými 35 tisíckami slov mu napočítali takmer 7400 unikátnych, dopadol tak lepšie ako Shakespeare či Melville v Bielej veľrybe. Pre porovnanie, všetci členovia Beastie Boys použili takmer 5100 slov, Eminem takmer 4500 slov, Drake 3500 slov. Je pravda, že v minulosti Aesopovým textom vyčítali vysokú redundanciu (nadbytočnosť slov), aj priveľa homoným, čo vraj sťažuje schopnosť porozumieť jeho textom. Aesopova odpoveď? Moje texty nie sú žiadny fast food!

Vzhľadom na jeho slovnú zásobu nie je prekvapivé, že už na škole vynikajúco freestyleoval. Až tak, že jeho kamarát Blockhead sa rozhodol zanechať rap a venovať sa produkcii. Práve on mu produkoval väčšinu jeho prvých albumov, dnes už figuruje pod vydavateľstvom Ninja Tune. Produkciu svojich piesní prebral sám Aesop, veď sa naučil hrať na gitare, klávesoch aj MPCčku. Na albume The Impossible Kid predvádza, aký prvotriedny producent sa z neho stal. Od začiatku až do konca, všetky skladby si produkoval sám, napriek tomu je album bohatý, nápaditý, hutný a do detailov prepracovaný. Okrem hip-hopu čerpá aj z iných oblastí, najmä elektroniky, viac kraftwerkovskej ako súčasnej, alebo rocku, ku ktorému získal vzťah skrz svoju exmanželku-hudobníčku. A celé to dokopy akosi dáva zmysel.

Aby ste skutočne pochopili, o čom je nový album Aesop Rocka, odporúčam pozrieť si špeciálne 48 minútové video, ktoré sa nachádza na YouTube-e spolu s celým 48 minútovým albumom. Aesop Rock sa spojil s filmárom Robom Shawom, ktorý natočil bábkový remake kingovky-kubrickovky The Shining. Práve tam našiel Aesop Rock paralelu so svojím vlastným, psychicky chaotickým životom. Rapuje o svojich umeleckých pohnútkach, zložitých vzťahoch v rodine aj o prvej návšteve psychiatra.

"Question: If I died in my apartment like a rat in a cage, would the neighbors smell the corpse before the cat ate my face?"

Aby tento album vznikol, rozhodol sa Aesop Rock odpútať od všetkého. Opustil mesto a presťahoval sa do lesnej chatrče. Tam zbieral svoje myšlienky až dovtedy, kým nenačrtol základy nového albumu. Nakoniec sa z neho stal hotový muzikál, dokonalé divadelné predstavenie. Môže za to bohatá hudobná produkcia, výrazný Aesopov hlas, dynamický, rokmi vypracovaný flow, výnimočná slovná zásoba, metafory, intímna úprimnosť aj hojné využívanie DJských zručností. Je to akoby prehliadka toho najzáživnejšieho, čo môže hip-hop v súčasnosti poskytnúť. 


Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame